Miben segíthetünk?

Összesen 40 vörösvári szervezet az adófelajánlásra jogosult civil szervezetek listáján

Összesen 40 vörösvári szervezet az adófelajánlásra jogosult civil szervezetek listáján
2024. március 21.

Lehetőségük nyílik idén is felajánlani személyi jövedelemadójuk 1 százalékát egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami  2024-ben a Nemzeti Tehetség Program. A felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civil szervezetek országos listáját itt találja, de ahogy minden évben, most is kigyűjtöttük az érintett pilisvörösvári civil szervezek adatait. A dokumentumot csatolmányként, lejjebb görgetve érheti el. 

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni. A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be:

  • az eSZJA webes felületen, online kitöltve vagy
  • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve vagy
  • külön, a 23EGYSZA-nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon benyújthatópostán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve,
  • az e-SZJA-felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
  • a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton,
  • továbbá május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

A 2024. május 21-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 21. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

2024.január 1-jétől már nem csak a vallási közösségeknek, hanem a kiemelt költségvetési előirányzatnak (jelenleg a Nemzeti Tehetség Programnak) tett felajánlások is érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a 2018-ban (a kiemelt költségvetési előirányzatra nézve 2021-ben) és azt követő években technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozatokat a NAV 2024-ben és utána is figyelembe veszi, mindaddig, amíg a rendelkező nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

2024.január 1-jétől nem vehető figyelembe a technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozat akkor sem, ha a magánszemély az adóévet követő év május 20-áig - a 2024-es rendelkezési évben 2024. május 21-ig - nem nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást vagy a benyújtott bevallása alapján nem keletkezett adóköteles, összevonás alá eső jövedelme.

A civil kedvezményezettek javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy a NAV közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Ezeknek az adatoknak a megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []