Pilisvörösvár
Miben segíthetünk?
Hoós Sándor 2021
Hoós Sándor 2021

zenepedagógus, zenekarvezető

Hoós Sándor 1961 január 8-án született Ózdon. Édesapja az ózdi gyárban dolgozott lakatosként, édesanyja háztartásbeliként gondoskodott a családi élet összhangjáról.

A zene iránti vonzalma már kora gyermekkorában megmutatkozott, ezért a lakóhely adta lehetőségeknek megfelelően egy kántortanítónál kezdett tangóharmonikázni tanulni. 5. osztályos korában felvételt nyert az Ózdi Erkel Ferenc Zeneiskolába trombita szakára. Itt született meg benne az elhatározás, hogy életét a zenének fogja szentelni.

Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, ahonnan egyenes út vezetett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci zenetanárképző tagozatára. 1982-ben végzett trombitatanárként, és a zenekarvezetés tudományát is elsajátította. Főiskolai évei alatt tanított a mezőkövesdi zeneiskolában, és másfél évig a Miskolci Szimfonikus Zenekarban játszott trombitásként.

A főiskola elvégzése után a Nyírbátori Állami Zeneiskolában helyezkedett el zenetanárként. 1982-ben házasságot kötött Török Emesével, aki két csodálatos gyermekkel ajándékozta meg: Renáta 1987-ben, Dániel 1991-ben született.

1983 februárjától a Debreceni helyőrség Zenekarában tett eleget sorkatonai szolgálatának. Leszerelése előtt megkereste őt a záhonyi tanácselnök, hogy a határmenti kis városban lenne-e kedve megszervezni a zeneoktatást. Hoós Sándor 1984 őszén fogott hozzá az új és összetett feladathoz. 1987-ben elindult az új zeneiskola, melynek ő lett az első igazgatója. Az intézmény azóta is sikeresen működik. Ebben az időszakban megszervezte élete első fúvószenekarát is, akikkel állami rendezvényeken és úttörőtáborokban mutatták be a fúvószene sokszínűségét.

1993- 2007 között Pilisvörösváron dolgozott a Zeneiskola igazgatójaként, mely irányítása alatt sokat fejlődött, gyarapodott. Az átvételkor közel 100 tanulót oktató intézményből az évek során egy regionális szinten is meghatározó szerepet betöltő, 350 diák zenei, tánc- és képzőművészeti oktatását biztosító iskola vált. 1995-ben a zeneiskola felvette Cziffra György nevét. Ugyanebben az évben megalakította a zeneiskola fúvószenekarát, az „A Tempo”-t, melynek fő céljaként a fúvószene sokszínűségének bemutatását tűzték ki. Kiváló zenepedagógus társai az évek során biztosították a zenekar utánpótlását. Az időközben 51 főre duzzadt zenekarral csodálatos sikereket értek el. Zeneiskolai versenyeken nyertek díjat, zenéltek sok magyarországi fesztiválon és koncerten, s rengeteget szerepeltek külföldön, mindenütt nagy sikereket aratva.  

A Pilisvörösváron rendezett koncertek közül kiemelkednek a több mint egy évtizeden keresztül megrendezett újévi koncertek, melyek látogatottsága és népszerűsége hatalmas volt. Kiváló eredményeinek elismeréseképpen 2014-ben a zenekar Pilisvörösvárért Emlékérmet kapott.

A Zeneiskola 1996-ban az országos zenei vérkeringésbe is bekapcsolódott, amikor megrendezték az I. Pilisvörösvári Trombitaversenyt középiskolások és főiskolások részére. 1999-től már nemzetközi versenyként szerepelt a versenynaptárban, nemzetközi zsűrivel, jelentős, dollárban fizetett díjazással, és a szponzorok által felajánlott komoly nyereményekkel. Az utolsó, 2005-ben rendezett megmérettetésen már 14 ország közel 50 fiatal zenésze versengett a díjakért. Az akkori versenyzők közül ma már nagyon sokan a híres koncerttermek állandó szólistái.

Zenepedagógusként 2 trombitás növendékével, Siklósi Krisztiánnal és Hoós Dániellel részese lehetett a zeneiskolai tanulók számára háromévente megrendezett Országos Trombitaverseny döntőjének is, melyen Hoós Dániel 2. helyezést ért el. Tanítványai közül sokan a mai napig aktív részesei Pilisvörösvár és környéke zenei életének.

Hoós Sándor 2009-ben létrehozta a Pán Zenei Alapítványt, melynek fő célkitűzése a tehetséges gyerekek hangszeres ellátásának segítése, valamint egy színvonalas koncertzongora vásárlása volt. Vezetése alatt az oktatási intézmény éveken keresztül közművelődési feladatokat is ellátott, mivel bérletes hangverseny-sorozatokat tartottak, ahol a magyar zenei élet jeles képviselői léptek fel színvonalas produkcióikkal.

Hoós Sándor kimagasló zenepedagógiai és kulturális tevékenysége elismeréseként 2004-ben Lajta László Díjban részesült. 2008 óta a Penta Általános Építőipari Kft. munkaügyi vezetőjeként dolgozik. Öt éve művészeti vezetője a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyes ület Bányász Zenekarának.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Hoós Sándor zenepedagógus, zenekarvezető részére városunk zenei és kulturális életéért végzett elhivatott, maradandó és kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréseként Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []