Miben segíthetünk?

Általános információk

Általános információk

A 2019 október 13-án Pilisvörösvár Városban megválasztott Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és tagjai:

Elnök: Sax László
Elnökhelyettes: Sax Ibolya
Tagok: Mirk Szilvia, Szabóné Bogár Erika, Ziegler István

 

Sax László

1948-ban születtem Pilisvörösváron német nemzetiségi családban. Családos ember vagyok, három gyermekem és hét unokám van. Szüleimtől és környezetemtől kapott német nemzetiségi létemet igyekeztem eddigi életem során megélni, jó példával családomnak, és a jövő generációjának tovább adni.

A Német Nemzetiségi Vegyeskórus alapítótagjaként 25 évet töltöttem az egyesületben. A helyi német nemzetiségi önkormányzatnak megalakulása óta, 1994 óta vagyok tagja, majd 2002 óta elnöke.

1995-2014-ig a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlésének tagjaként igyekeztem a német nemzetiség érdekeit képviselni, előmozdítani.

Kisebb-nagyobb eredmények mellett képviselőtársaimmal közösen elért legnagyobb eredménynek helyi szinten a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola fenntartásába vételét nevezhetném. Az intézményben megvalósuló magas színvonalú szakmai munka mellett az eddigi felújítások, fejlesztések adnak erőt, energiát a további elkötelezettség folytatásához.

A következő időszakban is nagy hangsúlyt kell kapnia az oktatásnak, nem csak iskolai, hanem óvodai szinten is. Emellett továbbra is támogatni kell a egyesületeket és az egyházi közösséget, ezzel is erősítve Pilisvörösvár német nemzetiségű lakossága nemzetisége iránti elkötelezettségét, identitása megőrzésének elősegítését.

Képviselőként szeretném a fiatalok bevonásával a nemzetiségek számára biztosított lehetőségek kihasználásával, Pilisvörösvár német lakosságát, és az ország németségét közös munkával segíteni.

 

Sax Ibolya

1976-ban születtem egy pilisvörösvári sváb családban.

Középiskolai tanulmányaimat a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban végeztem (1994), majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem német szakán német nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szereztem (2000). Egyetemi tanulmányaim alatt elvégeztem a “Magyarországi németek nyelve és kultúrája” c. programot, majd szakfordító, tolmács és idegenvezető végzettséget szereztem.

2001 óta vagyok a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata munkatársa, ahol először kulturális referensként, majd 2010-től oktatási referensként dolgozom.
2002 októbere óta vagyok tagja (alelnöke) Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatának.
1999-2007-ig a “Vörösvári Újság” nemzetiségi rovatszerkesztője voltam.

Családomban a mai napig nagy hangsúlyt kap a német nemzetiségi lét megélése. Legnagyobb örömömre két tizenéves gyermekem számára is fontos mindez, mindketten zenélnek, táncolnak és aktív tagjai a Werischwarer Heimatwerk egyesületnek.

Nagyon fontosnak tartom a nemzetiségi hagyományok, a nemzetiségi kultúra és a nemzetiségi (német) nyelv ápolását, a nemzetiségi oktatás támogatását, valamint a nemzetiségi identitástudat erősítését.

 

Mirk Szilvia

22 évvel ezelőtt születtem egy tősgyökeres vörösvári családban. Édesapám 37 évig zenélt a Bravi Buam zenekarban, édesanyám egy helyi óvodában német nemzetiségi óvónő. Családunkban mindig nagy hangsúlyt kapott a német nemzetiségi kultúra.

Tanulmányaimat Pilisvörösváron kezdtem, Budapesten a Szent Angéla Gimnáziumban érettségiztem, és idén végeztem az ELTE-n, mint német nemzetiségi óvodapedagógus. Augusztustól a Ligeti Cseperedő Óvoda Szabadság utcai tagóvodájában dolgozom, ahol igyekszem megszerettetni a gyermekekkel a német nyelvet, valamint továbbadni mindazokat az értékeket, melyeket magyarországi németként eddigi élete során kaptam.

A Werischwarer Heimatwerk lelkes tagjaként részt veszek a városi rendezvényeken, valamint aktívan teszek azért, hogy megéljem az őseimtől örökölt vörösvári hagyományokat. Testvéremmel közel 50, 8 és 16 év közötti gyermekkel foglalkozok már hosszú évek óta, akiket bevezetünk a tánc, az énekek, illetve különböző helyi szokások rejtelmeibe. Közreműködésemmel szeretném támogatni a helyi német nemzetiségi önkormányzat munkáját.

 

Szabóné Bogár Erika

44 éves vagyok, 2 gyermek édesanyja, születésem óta Pilisvörösváron élek.

Középiskolai tanulmányaimat a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban végeztem, majd 1999-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem német szakán német nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szereztem – kiegészítve a „Magyarországi németek nyelve és kultúrája” c. programmal – majd fordító – tolmács, valamint idegenvezető végzettséget is szereztem.

1999 óta dolgozom a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumban német nyelv és irodalom és népismeret szakos tanárként. 2015 augusztusa óta a gimnázium igazgatója vagyok.

1998 és 2002 között, majd 2006 óta tagja vagyok a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Fontosnak tartom a magyarországi németek kultúrájának, identitástudatának megőrzését, a nemzetiségi oktatás fejlesztését.

 

Az Oktatási és Kulturális Bizottság tagjai:

Elnök: Szabóné Bogár Erika
Tagok: Mirk Szilvia, Ziegler István 
Külsős tagok: Manhertz Éva

 

Manhertz Éva

1970-ben születtem a solymári Milbich családba. 1995-ös házasságkötésem után költöztem Pilisvörösvárra, azóta itt élek. Ingatlanértékesítőként dolgozom, amihez nagyon fontos a jó szervezőkészség és kapcsolatépítés.

Három fiatal felnőtt édesanyja vagyok, akik Pilisvörösváron végezték iskoláikat, a fiúk jelenleg egyetemisták, lányom a következő tanévben érettségizik a Friedrich Schiller Gimnáziumban. Gyermekeim alapító tagok a Heimatwerkben.

Gyerekkoromban a solymári német nemzetiségi tánccsoport tagja voltam. Nagyszüleimnek köszönhetően a sváb nyelvet értem, és valamennyire beszélem is.

Különösen fontosnak tartom, hogy a fiatalok itt helyben foglalkozzanak a hagyományunk őrzésével és továbbadásával.

 

Ziegler István

Tanulmányok: A pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola után az esztergomi ferences gimnáziumban érettségiztem. Ezután Gödöllőn, a Szent István Egyetemen szereztem mezőgazdasági mérnöki, majd pedig okleveles agrármérnök diplomát. Egy év szünet után a Pécsi Tudományegyetemen kezdtem meg tanulmányaimat, így lettem végül hulladékgazdálkodási szakmérnök. Jelenleg itthon, családi vállalkozásunkban igyekszek helytállni, illetve munka mellett Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetemen tanulok precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakon.

Nemzetiség: Német nemzetiségű családba születtem és nevelkedtem, amely nem különösen érdem, de  örülök, hogy így alakult. A pilisvörösvári és a környékbeli  nemzetiségi  értékek megélése, ápolása és továbbadása a vörösvári fúvószenekarban és tánccsoportban eltöltött évek alatt nyert igazán értelmet, és ennek mentén igyekszünk működni a Heimatwerk keretein belül is.

Munkámmal igyekszem alaposabban megismerni és tudásomhoz, tapasztalataimhoz mérten segíteni a vörösvári német nemzetiségi önkormányzat munkáját.


Feldhoffer János

1957.03.23-án születtem egy pilisvörösvári sváb családba.  Általános iskolai tanulmányaimat Pilisvörösváron végeztem, majd Budapesten a Váci úti Katona József Szakmunkás és Szakközépiskolában szerszámkészítő szakmát szereztem.

A zene már kiskoromtól érdekelt. 14 éves koromban, 1971-ben a Mauterer zenekar tagja lettem. 1978-tól 1980-ig a Zalaegerszegi Helyőrségi Katonazenekarba kerültem sorkatonaként, ahol 1. szárnykürtösként szolgáltam. A katonazenekarban eltöltött idő meghatározó volt a zenei pályámon. Leszerelésem után, 1982-ben átvettem a Mauterer zenekar vezetését. Kezdeményezésemnek köszönhetően 1989-ben újjáalakult a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar, mely 2002-ben közhasznú egyesületté alakult. Azóta is ellátom az elnöki teendőket.

Pilisvörösvár közösségét több mint 40 év óta szolgálom zenémmel, kiemelkedő szerepet töltök be az egyházközség és a város zenei életében.

Célom a német nemzetiségi fúvószenei hagyományok megőrzése, a fúvószenei kultúra ápolása, a fiatalabb generációval való megismertetése és továbbadása. Fontosnak tartom a testvérvárosi kapcsolatok gondozását, ápolását, megőrzését. Harmadik ciklusban vagyok képviselő Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatban. Lelkes szervezője vagyok testvérvárosunk fúvószenekari találkozóinak.

 

Feldhoffer János nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása a 2023. augusztus 3. napján történt halálesetével megszűnt. 

 

Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata

Elszámolási számla: 14100024-19810849-01000009
Adószám: 15767518-1-13
E-mail:
nno@pilisvorosvar.hu
dnsvwerischwar@gmail.com

 

Honlapajánló

Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Ungarndeutsche Bibliothek
Ungarndeutsches Kultur- und Informationszentrum
Jakob Bleyer Heimatmuseum
Németek nyomában a Duna mentén
Gerstetten
Gröbenzell
Schramberg
Wehrheim
Zentrum

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []