Miben segíthetünk?

Molnár Sándor 2021

Molnár Sándor 2021

Kőfaragó mester

Molnár Sándor 1953. november 13-án született Egerben. Gyermekkora nagy részét Poroszlón töltötte, majd 1965-ben Pilisvörösvárra költöztek. Általános iskolai tanulmányait már városunkban fejezte be. 1971-ben a Bokányi Dezső Szakmunkásképző Iskolában kőfaragó végzettséget szerzett, majd 1975-ben mestervizsgát tett. 1989 májusától önálló vállalkozóként dolgozott. 1994-ben megalapította saját cégét, a Varázskő Kft.-t, melynek azóta is ügyvezetője.

 1975 májusában házasságot kötött Botzheim Máriával.  Házasságukból három gyermek született: Mária, Éva és Zsuzsanna. Molnár Sándor ma már nem csak büszke férj és apa, hanem boldog nagyapa is. Unokái, Benedek, Boróka és Adél teszik teljessé az életét.

 A művészet, a kulturális értékek közvetítése, a hagyományok ápolása és továbbörökítése, az értékek megőrzése rendkívül fontos szerepet töltenek be az életében. Kőfaragóként és magánemberként is sokat tett és tesz városunk fejlődéséért. Kevés olyan szobor, emlékmű található városunkban, melyhez ne kötődne két keze munkája: pl. a Török-kút, az 1848-as emlékmű, a mentőállomásnál álló emléktábla, a zsidótemetőben található Holocaust-emlékmű, a Cziffra György Zeneiskola domborműve, a Polgármesteri Hivatalban függő vörösvári és testvérvárosi címerek valamint a Nagytemplom külső oltára.

Molnár Sándor közéleti tevékenysége igen jelentős. Két cikluson keresztül tevékenykedett városunk képviselő-testületében. Több helyi alapítvány és egyesület kuratóriumi tagja illetve mecénása. A Pilisvörösvári Ipartestület valamint a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke. Saját alapítványa a Pilisi Kulturális Örökség Védelméért Alapítvány, melyet azért hívott életre, hogy a helyi és környékbeli műemlékeket rekonstruálják, állaguk megőrzésre kerüljön az utókor számára. További fontos célja a hagyományos kézműves szakmák fennmaradásának támogatása.

 Nevéhez fűződik több jótékonysági est és koncert megszervezése, s alkalmanként támogatója a helyi sportegyesületeknek is. Rendszeresen közreműködik a mára hagyománnyá vált Nemzetközi Kőkonferencia megszervezésében, ezzel is növelve városunk hírnevét. A világon egyedülálló, kézzel faragott márvány hegedűje is ezen a rendezvényen került bemutatásra. Ezzel az alkotásával a Magyar Kézművesség Remeke címet is elnyerte 2004-ben.

Az általa fenntartott Varázskő Galéria számos külföldi és hazai művésznek adott lehetőséget a bemutatkozásra a Vörösvári Napok keretén belül és azon túl is. Létrehozta a tojáskiállítást, mely több, mint 5000 míves tojásnak ad otthont.

Molnár Sándort egyedi gondolkodás jellemzi, mely alkotásaiban is visszatükröződik, említhetnénk például a lakatolós szobrot vagy a közel 3 m magas tojásszobrot.

Szívesen törődik a jövő generációjával is: a korábbi években „Orchidea gyerekszemmel” címen rajzpályázatot, „Mozaik gyerekszemmel” címen mozaiképítő pályázatot, 2019-ben Zsuzsa lányával közösen Adventi koszorúkötő versenyt, 2021. tavaszán pedig tojásfestő pályázatot hirdetett az iskolák tanulói számára.

15 éven keresztül minden kisgyermek örömére Mikulásként várta a kicsiket és nagyokat saját üzlete előtt. A Templom Téri Általános Iskolában is éveken ő volt a Mikulás.

Mindig szívesen és nagylelkűen segíti embertársait: legyen az egy árvízvédelmi helyzet (segélyszállítmány), bármely helyi szervezet (pl. önkéntes tűzoltó egyesület, polgárőrség), a COVID miatt kialakult pandémiás helyzet vagy akár egy helyi vonatkozású könyv kiadásának támogatása – Molnár Sándorra mindig lehet számítani.

Rengeteg korszakalkotó gondolat van még a tarsolyában, melyekkel városunkat szépítené és ékesítené a jövő nemzedéke számára.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Molnár Sándor kőfaragó mester részére magas szintű szakmai tudása, a város több pontján látható alkotásai, a művészetek iránti elkötelezettsége, városunk közössége érdekében végzett önzetlen munkája, közéleti, mecénási tevékenysége és példás segítőkészsége elismeréseként Pilisvörösvár Város Díszpolgára címet adományoz.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []