Miben segíthetünk?

Válsággazdálkodás, év eleji döntések

Válsággazdálkodás, év eleji döntések
2023. február 8.
A 2022-es év meghatározó eseményei – mint például az energiaválság vagy az inflációemelkedés – a 2023-as év terveit is nagyban befolyásolják. Az idei első polgármesteri interjúban többek között erről is kérdezte a Vörösvári Újság Fetter Ádám polgármestert.

Az 2022-es év utolsó interjújában már beszámoltunk arról a jó hírről, hogy teljes egészében visszakapta a város a Sberbankban ragadt pénzét. Ennek fényében indulhat neki az önkormányzat az új esztendőnek. Milyen munkával, döntésekkel kezdődött a 2023-as év?

Valóban, végül teljes egészében visszakaptuk a pénzünket, ezért végre el tudjuk indítani az elmaradt, elhalasztott beruházások egy részét. Sajnos a közel egy év alatt a költségek emelkedtek, és az energiaválság miatt a pénzeket át kellett csoportosítani, így a beruházások egy része csak később lesz megvalósítható. A 2022-es kritikus évben óriási erőfeszítésekkel igyekeztünk előkészíteni ezeket a projekteket, bízva abban, hogy visszakapjuk a pénzünket, most pedig végre fejlesztésekről tudunk beszámolni, és leszüretelhetjük munkánk gyümölcsét. A végéhez közeledik a közvilágítás korszerűsítésének közbeszerzése. Február elején hirdetünk majd nyertest, májusban pedig terveink szerint indulhat a kivitelezés. Tavaly lezárult az útépítési program közbeszereztetése, most várjuk a jó időt, hogy a Strabag elkezdhesse a munkálatokat. Várjuk továbbá a kormányhatározatot a bölcsőde forráskiegészítésére, pozitív döntés esetén pedig indulhat az építkezés.

A 2023-as év költségvetésének tervezése jelenleg folyik. Ez az eddigieknél is komolyabb feladatok elé állít minket. Az ismert nehézségek miatt – gondolok itt a rekordmagas inflációra, az energiahelyzet okozta világválságra – rendkívüli módon emelkednek a rezsikiadások, a bérköltségek. Korszerűsítések, észszerűsítések nélkül elfelejthetnénk a fejlesztéseinket, csak az életben maradásra menne el az összes megtakarításunk.

Sajnos, ahogy elhangzott, az energiaválság okozta nehézségek továbbra is velünk vannak. Ezzel hogyan tudnak kalkulálni? Vörösvár is részesült állami kompenzációban?

Még évzárás előtt érkezett a hír, hogy 88,8 millió forint kompenzációban részesülünk. Nehéz megmondani, mire lesz ez elég, azt azonban bizonyosan tudjuk, hogy közel sem fedezi a megnövekedett terheket, ami több száz millióban mérhető. Mi úgy kalkulálunk, hogy ha nem esnek vissza a megnövekedett árak drasztikusan, akkor nemcsak rövid, hanem hosszú távon is a fennmaradásért fogunk küzdeni, ha nem alakítjuk át az intézményeket, nem korszerűsítjük azok fűtését, világítását, nem kezdjük el az épületek szigetelését. Próbálunk ilyen tekintetben előre menekülni, hiszen csak úgy fogjuk tudni kifizetni a számláinkat, ha ezeket a költségeket lejjebb tudjuk szorítani. Nem bízhatunk mindig abban, hogy az állam majd kisegít minket. Ha ezt mi nem tudjuk megoldani, akkor elvesztünk.

Ahogy említette, jelentős megszorításokat eszközölt az önkormányzat az év utolsó hónapjaiban, gondolok itt az intézményi energiatakarékosságra vagy a közvilágítás csökkentésére. Látszik már, hogy ezekkel az intézkedésekkel ténylegesen mennyit sikerült spórolni?

Még ősszel válságmenedzselési tervet kellett készíteni. Ennek ismeretében és a település adóerő-képessége alapján hozta meg az állam az év végi kompenzációs döntését. Még mielőtt ezt a támogatást megkaptuk volna, a képviselő-testület novemberben elrendelte a közvilágítás gyérítését, a Széchenyi óvoda épületszigetelését, a világítás LED-esítését, a bölcsőde költöztetésének előkészítését. A decemberi fogyasztási adatokból már látszanak a fogyasztáscsökkenések. Amennyiben ezeket a döntéseket nem hoztuk volna meg, akkor a szokásos fogyasztási adatok alapján, az új árakkal kalkulálva az eddigi rezsiköltségeink a becslések szerint 82 millió forintról 530 millió forintra ugranának meg évente. Mindenki beláthatja, hogy ezt az összeget nem lehet kigazdálkodni, bármennyire is spórolunk máson, bármennyire is jó a gazdálkodásunk, főleg egy ilyen gazdasági környezetben, amikor a magas infláció miatt minden költségünk emelkedik. Ez a drasztikus áremelkedés egy család életében nem jelenik meg a rezsicsökkentés miatt, ez azonban sajnos az önkormányzatokra nem vonatkozik.

A költségvetés készítésekor mindig is az óvatosság elvének megfelelő szempontokat vettük figyelembe, azt tűzve ki célul, hogy előre gondolkodva felkészülünk a jövőbeni várható eseményekre, és nem utólag reagálunk, amikor már nagy a baj. Ha nem korszerűsítjük az intézményeket és a közvilágítást, hogy ezáltal csökkenjen az áram- és a gázfogyasztás, akkor nemcsak egy fillérünk nem marad fejlesztésekre, útépítésre, járdaépítésre, hanem a város működésére sem lenne elegendő pénzünk, nem tudnánk kifizetni a számlákat, a béreket stb. Ezért hoztuk meg a megszorító intézkedéseket, mint például a közvilágítás gyérítését, amit a képviselő-testület minden tagja egyhangúlag támogatott.

Tudjuk, hogy ez a helyzet most alkalmazkodást és megértést kíván a lakosságtól, de ha nem lépünk, akkor sehol nem lesz közvilágítás, mert nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát. Ebben az esetben a LED-esítés a megoldás, aminek kapcsán szintén az előre gondolkodás jellemezte a városvezetést, hiszen már az energiaválság kirobbanása előtt megkezdtük a tervezést. Így májusban megújul a közvilágítás, és a kalkulációk szerint az új villanyszámla nem sokkal lesz majd több, mint a válság előtt volt. Hosszú távon fellélegezhetünk, és a következő téli időszakban már nem kell a kikapcsolásokban gondolkodnunk.

Szintén év végén hangzott el, és az első válaszban is utalt rá, hogy megkezdődtek az útépítések előkészületei. Milyen fázisban tartanak most?

A közbeszerzési eljárás lezárult, nyertest hirdettünk, a költségvetésben a fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezővel a kezdéshez szükséges egyeztetések megtörténtek. Arra várunk, hogy az időjárási viszonyok lehetővé tegyék a kezdést. Terveink szerint március elején kezdődik a kivitelezés. Ezúton köszönöm meg a lakosság türelmét, hogy eddig tűrte a több évtizede elmaradt építkezések hiányát. Még egy kis türelmet kérünk a kivitelezés következtében adódó korlátozások, kellemetlenségek miatt. Hamarosan beteljesülnek az álmaink.

Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []