Miben segíthetünk?

Továbbra se dőljön be a sms-csalóknak

Továbbra se dőljön be a sms-csalóknak
2021. március 31.
A "csomagküldős sms-csalásnak" több százezer érintettje lehet Magyarországon.

Nagy mennyiségű sms borzolta a kedélyeket az elmúlt időszakban, amelyben adathalászok próbáltak hozzáférni az adatainkhoz, illetve banki belépési kódjainkhoz.  A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség tájékoztatása szerint az elmúlt napokban milliós nagyságrendben érkeztek üzenetek a telefonokra a már sokak által jól ismert szöveggel: „Csomagja érkezett!”. Ennek kapcsán megkérdeztek egy internetes visszaélésekre szakosodott IT szakembert, hogy megtudják, milyen károkat tudnak a csalók ezáltal okozni és mit tehetünk, ha ilyen üzenetet kapunk. A félórás felvételt megtekintheti a csatolt linken.

Mint ismert, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya felderítő osztályának vezetője online sajtótájékoztatóján már múlt pénteken arról beszélt, hogy  több százezer érintettje lehet Magyarországon az említett csalási módszernek,de hozzátette, hogy a kárt szenvedetettek száma vélhetően elenyésző.

Halász Viktor akkor azt közölte: két napja kaptak először bejelentéseket az sms-ben, androidos készülékeken terjedő vírus - úgynevezett FluBot malware-rel (rosszindulatú szoftverrel) kapcsolatban. Az sms-ekben a csalók egy csomagküldő szolgálat linkjét helyezték el, amelynek megnyitására próbálják rávenni a címzettet, egy küldemény nyomon követésére hivatkozva. Hozzátette, sokan kattintottak a linkre, így a FluBot települt a telefonjukra. Kifejtette, hogy a káros program forráskódjának elemzéséből kiderült, nagyon "szofisztikált" vírusról van szó: a nyomozóknak nem elegendő megtalálniuk az úgynevezett vezérlőszervert, amellyel a program kommunikál, hanem több ezer szerver közül kell kiválogatni azt, amelyet az elkövetők éppen használnak - írta az MTI

Az osztályvezető elmondta azt is, mivel a vírus titkosított csatornán kommunikál, pontosan nem tudják, hogy milyen információkat oszt meg az elkövetőkkel. A forráskódból azonban megállapítható: az alapvető feladata, hogy lemásolja a banki, illetve a kriptovaluta felhasználói fiókokhoz kötődő felületeket és megszerezze például a belépési kódokat.

A rendőrség információs rendszer vagy adat megsértésének bűncselekménye miatt indított nyomozást az ügyben. Halász Viktor múlt pénteken elmondta továbbá, hogy felvették a kapcsolatot az Interpollal, mert nemzetközi bűnözői kör állhat a kártékony program mögött. Hozzátette, a spanyol hatóságok március elején letartóztattak több embert, aki részt vett a vírus terjesztésében. A letartóztatásig 60 ezer telefont fertőztek meg és csaknem 11 millió telefonszánhoz fértek hozzá Spanyolországban. Bár a rendőrségi akció után megtorpant a vírus terjedése, néhány nappal később megint aktivizálódott, ami arra utal, hogy még több elkövető lehet.

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []