Miben segíthetünk?

Pilisvörösvári tűzoltóparancsnok: vigyázzunk magunkra, egymásra, az otthonunkra és a városunkra

Pilisvörösvári tűzoltóparancsnok: vigyázzunk magunkra, egymásra, az otthonunkra és a városunkra
2020. december 1.
Pfeiffer Ferenc szerint a fűtési szezonban és az ünnepi időszakban különösen oda kell figyelnünk, hogy ne történjen baj.

A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke ugyanakkor bizakodva tekint a jövő évre, reméli, hogy 2021-ben minden rendezvényüket megtarthatják, különösen sajnálja, hogy idén nem tudtak gyerekcsoportokat fogadni. A tűzoltóparancsnok felhívta a figyelmet a hamarosan életbe lépő, avarégetést érintő változásokra is.


A fűtési szezon, az ünnepi időszak országszerte sok munkát ad a tűzoltóknak. Sokan sajnos veszélyes anyagokat használnak tüzelőként, mondhatni szemetet égetnek el, bedobálják a kályhába, kazánba, a kémény lényegében bekátrányosodik, úgy pedig könnyedén begyullad.

„Ez nagyon-nagyon veszélyes, egészségkárosító, szennyezi a környezetet, ráadásul egy élet munkája veszhet oda szinte pillanatok alatt”– mondta Pfeiffer Ferenc.

Emlékeztet: minden évben érdemes szakembert kihívni a fűtési szezon kezdetén, a kéményseprők ingyen átnézik a kéményeket.
A tűzoltóparancsnok szeretné felhívni a lakosok figyelmét, hogy az ünnep közeledtével különösen figyeljenek oda, az adventi koszorúk, gyertyák alá tegyenek fém- vagy porcelántálcát, de ami a legfontosabb, soha ne hagyják ezeket őrizetlenül, illetve ha elmennek otthonról, oltsák el az utolsó szálig, mert gyorsan megtörténhet a baj.
Pfeiffer Ferenc kitért arra is, hogy vírushelyzet miatt idén korlátozottak a lehetőségek, több időt töltünk otthon mint általában, teszünk-veszünk, főzünk és sütünk, ezért a konyhában is legyünk elővigyázatosabbak, ne felejtsük a tűzhelyen az ételt, mert könnyedén lángra kaphat, különösen, ahol szagelszívó üzemel.
Kéri, ha mégis tűz ütne ki, ne öntsenek az égő olajra vizet, mert azzal csak ártanak vele, dobjanak egy rongyot vagy törölközőt a mosogatóba, öntsenek rá vizet, kicsit nyomkodják ki, és terítsék rá a lángoló edényre.

„De a legfontosabb: ha a helyzet megkívánja, haladéktalanul értesítsék a tűzoltókat, mert gyakran értékes percek vesznek el a tétovázás miatt” – mondta.


Az egyesület elnöke beszámolt egy tűzesetről, ami a napokban történt a városi körforgalomnál, és amely szerencsére személyi sérülés nélkül zárult. Ehhez véleménye szerint hozzájárult, hogy tűzoltókat még időben értesítették. Mint kiderült, egy autó bontásakor keletkezett tűz, vélhetően egy szikra begyújtotta a kocsi üzemanyagtartályát. Hulladék, gumik, fáradt olaj is lángra kapott, gázpalackok robbantak fel, a helyszínre a fővárosból is érkeztek egységek.

Pfeiffer Ferenc beszélt az előttünk álló évről is. Emlékeztetett: 2021. január elsejétől tilos lesz a tarló, az avar és kerti hulladék égetése minden formában, az ezzel kapcsolatos bejelentések ellenőrzése pedig nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik majd. Aki nem tartja be a szabályokat, 10 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

„Arra kérünk mindenkit, hogy a saját érdekünk, biztonságunk és város tisztasága érdekében ne égessük el a zöldhulladékot, és ne is szórjuk szét azt a település határában vagy máshol, hiszen a szemétszállítással foglalkozó cég elviszi azt az adott napokon. Ha megtörténik a baj, természetesen megyünk és segítünk, de aki vét a szabályok ellen, bírságra számíthat” – mondta.


Pfeiffer Ferenc beszélt arról is, minden évet bizakodva kezd, reméli, hogy bepótolhatják az elmaradt rendezvényeiket. Különösen sajnálja, hogy nem tudtak gyerekcsoportokat fogadni, megmutatni a kicsiknek a felszereléseiket, eszközeiket.

„Van Sam, a tűzoltó a tévében, és mi, a vörösvári Samek. Ha tízből egy gyerek úgy fogja érezni a jövőben, hogy ezt a hivatást szeretné űzni, már elégedettek leszünk ” – tette hozzá.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []