Miben segíthetünk?

Betörőkre figyelmezteti a vakációzókat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Betörőkre figyelmezteti a vakációzókat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
2022. július 5.

Legyen az utazás izgalmasabb a hazaérkezésnél – kezdi felhívását a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, amelyben három lépés megtételére kérnek mindenkit, hogy biztonságban tudják otthonukat, míg nem tartózkodnak otthon. Mint írják, egy üresen álló ház vagy lakás mindig vonzó a bűnözőknek, hiszen kisebb a lebukás veszélye, kényelmesebb tempóban és alaposabban dolgozhatnak. Hogy otthonuk ne kerüljön célkeresztbe, a következőket tanácsolják:

  • 1. Ne értesítse a világot arról, hogy elutazott

Az NBT szerint a szabadság alatt készült képeket és az élményeinket ráérnek hazaékezésük után megosztani, hozzátéve, hogy a közösségi média egyébként is komoly veszélyt jelent manapság, hiszen általa anyagi helyzetükről vagy napi rutinjukról egyaránt tudomást szerezhetnek a követők. „Túl sok információ közlésével sebezhetővé tesszük családunkat” – fogalmaztak.

 

  •  2. Találjon egy megbízható embert

Ha elutaznak, kérjenek meg egy barátot, egy családtagot, egy szomszédot, hogy időnként ellenőrizze az otthonát. Ürítse a postaládát, távolítsa el az ajtóra tűzött értesítőket, nyisson ki néhány ablakot, húzza fel a redőnyöket néhány órára. Házuk vagy lakásuk nem szúr szemet a bűnözőknek, ha mozgás van körülötte, azaz nincsenek egyértelmű jelei annak, hogy önök éppen huzamosabb időre elutaztak. 

  • 3. Modern technológia

Akik szeretnék a lehető legnagyobb biztonságban tudni otthonukat, azoknak ajánlott a távfelügyelethez bekötött riasztó. Hasznosak a különféle nyitásérzékelő riasztók is, az időzíthető kapcsolók, amelyek távollétükben felkapcsolják a villanyt vagy bekapcsolják a rádiót. Manapság már a biztonsági kamerák képét akár okostelefonjukról is ellenőrizhetik, rendkívül sokféle lehetőség áll rendelkezésre.

Azt javasolják, hogy töltsék le a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ingyenes alkalmazását, hogy felmérjék otthonuk biztonságát.  A HázŐrző alkalmazás személyre szabott tanácsokat ad, hogy házuk, lakások biztonságosabbá váljon.

Mit tehetnek még?

A tolvajok elsősorban a készpénzt és az ékszereket keresik. Könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket, az idejük azonban szűkös. Ha a falba vagy a padlóhoz rögzített, jó minőségű széfben tartják értékeiket, azok szinte biztosan megmenekülnek, ha betörők dúlják fel otthonukat.

Bővebb információt ide kattinva talál. 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []