Miben segíthetünk?

Mindenszentek, halottak napja – Óvatosságra int a rendőrség és a katasztrófavédelem

Mindenszentek, halottak napja – Óvatosságra int a rendőrség és a katasztrófavédelem
2021. október 29.

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához megemlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szeretné felhívni a hozzátartozók figyelmét arra, hogy ebben az időszakban se feledkezzenek meg értékeik, vagyontárgyaik biztonságáról, hiszen ilyentájt gyakrabban fordul elő

  • autófeltörés
  • kerékpárlopás
  • alkalmi- vagy zseblopás,
  • koszorúk, virágok eltulajdonítása a sírokról.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy amennyiben tömegközlekedéssel közelítik meg a temetőt, figyeljenek értékeikre – különösen fel- és leszálláskor, kézi- illetve válltáskájukat szorítsák magukhoz, tartsák maguk előtt.

Az értékeiket a táskájukba, vagy ruhájuk belső zsebébe tegyék, hogy a tolvajok ne férhessenek hozzá. Ne tartsák bankkártyájuk mellett a PIN kódjukat, illetve lakáskulcsukat se a lakcímükre utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak. Sírrendezés közben is figyeljenek a holmijukra, táskájukat ne hagyják őrizetlenül, ne tegyék le a földre, sírra, még arra a minimális időre sem, míg meggyújtanak egy gyertyát. Ne feledjék, alkalom szüli a tolvajt, a temetőkben a zsebtolvajok ellen is védekezni kell – fogalmaz a rendőrség.

Ha autóval érkeznek a temetőbe, mindenképp győződjenek meg arról, hogy lezárták a kocsit, illetve, hogy működik a riasztó. Ne hagyjanak csomagot, értéket, mobilt, személyes iratot az utastérben, de ha megoldható, a csomagtartóban sem, tartsák szem előtt, hogy a kocsi nem biztonságos tároló. Lehetőleg őrzött parkolóba álljanak, ennek hiányban pedig jól látható, kivilágított területre. A kulcsot és az autó iratait tartsák maguknál biztonságos, nehezen hozzáférhető helyen.

A temetők környékén számoljanak megnövekedett gyalogos és járműforgalommal, ezért legyenek még körültekintőbbek, türelmesebbek. Ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, és már indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Amennyiben ezekben a napokban elutaznak, kérjék meg a szomszédaikat, ismerőseiket, hogy távollétükben tartsák szemmel otthonukat, hogy elkerüljenek egy esetleges betörést. A közösségi oldalakon lehetőleg ne tegyenek közzé arra utaló információt, hogy távol töltik az ünnepet. 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozataivá váltnak, haladéktalanul tegyenek feljelentést személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy hívják a 112-es központi segélyhívó számot!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a halloweeni és halottak napi tüzek megelőzésére hívja fel a figyelmet. Mint azt tájékoztatásukban írják, sokan gyertyát gyújtanak majd a következő napokban, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek, és ilyenkor bizony meg is nő a tűzesetek száma. Emlékeztetnek: tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben keletkezett tűz, hat lakás pedig azért gyulladt ki, mert a lakók a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

A megemlékezés időszakában fontos néhány apróságra odafigyelni ahhoz, hogy a temetőben és az otthonunkban se történjen meg a baj. Arra kérnek mindenki, hogy a sírhely környezetéből távolítsák el a száraz faleveleket és elszáradt virágokat, a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani. "Látványos, amikor este több száz gyertya ég a temetőben, azonban tűzveszélyes!" - írják, hozzátéve, hogy miután távoztak a sírtól, feltétlenül oltsák el a lángokat. 

Ha otthon gyújtanak gyertyát, figyeljetek, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag, a gyertyát mindig tegyék tűzálló tálra.  Javaslatuk szerint érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.  Ha mécsest tesztek a halloweeni lámpásba, ne kerüljön a közelébe semmilyen éghető anyag,és tegyék olyan helyre, ahol nem tud eldőlni, felborulni.  

Kérjük, fogadják meg a hatóságok tanácsait, hogy biztonságban teljen az ünnep. Mindenkinek kegyeletteljes megemlékezést kívánunk!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []