Miben segíthetünk?

A jövő zálogai

A jövő zálogai
2023. augusztus 27.
A Pilisvörösvári UFC klubja híres az utánpótlás-nevelési erőfeszítéseiről, eredményeiről. Bilau Csaba elnököt ezúttal célirányosan a fiatalabb generációk teljesítménye kapcsán kérdezte a Vörösvári Újság a júliusi-augusztusi számában.

• Az utánpótlás edzői posztján az elmúlt szezon kapcsán történt változás. Mesélne erről?

A már jól megszokott edzői stábunkban két változás is bekövetkezett tavaly nyáron. Engerth Csaba egyesületi alelnök munkahelyi elfoglaltságai miatt visszavonult az edzői munkától, de az egyesület vezetésében továbbra is aktív szerepet vállal, Horváth Áron pedig Dorogon dolgozik tovább. Helyére érkezett Triff Feri, aki korábban a piliscsabai utánpótlásnál dolgozott. Mellette a felnőttcsapatunk játékosa, Juhász Kristóf is komoly szerepet kapott az utánpótlásképzésben. Most télen is történt egy kényszerű változás: Varga Ferenc kapusedző visszavonult az edzősködéstől, az ő munkáját felnőttcsapatunk kapusa, Peller Zsolti vette át nagy lelkesedéssel.

• Milyen korosztályokkal dolgozik most a PUFC?

A mögöttünk álló szezonban három bozsikos korosztályunk összesen kilenc csapattal vett részt a küzdelmekben. Ezenkívül két U13-as, egy U15-ös, egy U17-es és egy U19-es korosztályt is versenyeztettünk. Tudtuk azt, hogy nehéz évünk lesz, nagyon sok kihívással kellett megküzdenünk, de összességében egy abszolút sikeres és eredményekben gazdag szezont produkáltunk. Mindezt elsősorban természetesen azért, mert minden korosztályunk és játékosunk nagy fejlődésen ment keresztül. Ennek tükrében mi edzők már most nagy lelkesedéssel várjuk a következő idényt.

• Miként értékeli az elmúlt szezont?

Az utánpótlásban az Magyar Labdarúgó Szövetség előírásának megfelelően a bozsikos és az U13-as korosztályban nem számítjuk az eredményeket, de úgy gondolom, hogy egy nagyon pozitív idényen vagyunk túl. Szeretném kiemelni az U17-es csapatunkat, ők az egész Pest megyei első osztályú bajnokságot megnyerték egy szemre is tetszetős mérkőzésen, hazai pályán, nagyon sok néző előtt. Az U19-es csapatunk a harmadik lett a bajnokságában, U15-öseink pedig a Pest megyei első osztály negyedik helyét szerezték meg.

• A legidősebb korosztályokból többen játszanak a felnőttcsapatban is. Meg tudják állni a helyüket ezek a fiatalok a „nagyok” között?

Az már tőlünk megszokott volt, hogy az U19-es gárdánkból szinte mindenki feljebb, a felnőttben is játszott. Ebben az évben már az U17-es csapatunkból is volt négy-öt játékos, akik rendszeresen játszottak a felnőttbajnokságban is. Alapvetően ez az egész filozófiánkkal összhangban van, hiszen továbbra is azt szeretnénk, ha helyi, saját nevelésű játékosok játszanának nálunk. Ezt a tendenciát továbbra is folytatni akarjuk. Már látszik, hogy van néhány olyan U15-ös játékos, aki két éven belül bemutatkozhat a felnőttcsapatban. Arra a kérdésre pedig, hogy megállják-e a helyüket, a leghatározottabban igen a válasz. Nyilván a felnőttbajnokság teljesen más, mint az utánpótlás, de technikailag és taktikailag abszolút megállják a helyüket. Nyilván egy rutinos játékoshoz képest fizikailag még van lemaradásuk, de az évek során beérnek majd.

• Mi szükséges ahhoz, hogy ilyen gördülékeny legyen az utánpótlás edzése Miként tudják a szülők elhozni a klubhoz a gyermekeiket focizni?

Egy nagyon lényeges kérdéshez érkeztünk. Már többször elmondtuk, hogy szülők nélkül a PUFC nem létezne. Úgy gondolom, hogy nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen igen lelkes szülői gárdával rendelkezik az egyesületünk, rájuk mindenben számíthatunk. Ezúton is köszönöm szépen a segítségüket! Ha már a köszönetről volt szó, szeretném megemlíteni, hogy az egyesületünk és az egész létesítményünk nem működhetne a városi önkormányzat segítségén túl a minket segítő vörösvári vállalkozók, magánemberek nagylelkű felajánlásai nélkül, akik ebben évben is támogatták a munkánkat. Nekik is nagyon szépen köszönünk mindent!

Kókai Márton

Fotó: Szabó János

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []