Miben segíthetünk?

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot
2021. július 1.
Életbe léptek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok.

A belügyminiszter a Hivatalos Értesítőben tette közzé csütörtökön, hogy kezdetét vette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszak. Ennek fényében pedig életbe léptek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán. A vonatkozó törvényi szabályozás szerint a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük tartósan vízhiányos időszakban

  • az öntözéshez
  • halgazdálkodáshoz
  • és rizstermeléshez

felhasznált víz után.

A tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napra vízkészletjárulék-kedvezmény jár,  az ágazati szabályok szerint a vízkészletjárulék összegét 20 százalékkal kell csökkenteni.

A kedvezmények érvényesítésére a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulék-adatszolgáltatásban szükséges feltüntetni. A kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot mellékelni kell a vízkészletjárulék-adatszolgáltatáshoz.

Tekintettel arra, hogy az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználatot folytató gazdálkodók a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idejére vonatkozó teljesítéséről szóló kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idejére mentesülnek a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól, a tartósan vízhiányos időszakkal összefüggő mentességet a veszélyhelyzeten kívüli időszakra érvényesíthetik.

Mint ismert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) néhány napja azt közölte, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszálymonitoring-rendszerének jelentései és a NAK megyei szervezeteinek jelzései szerint  az ország egész területén vízhiány van, a talaj felső 50 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalma, de az Alföldön és a Kisalföldön 30 százalék alatti értékek is előfordulnak. Már akkor jelezték, hogy az aszály várhatóan erősödik majd a következő napokban. Mindezek miatt kezdeményezték a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését, amelyet most Pintér Sándor meg is tett.

Fotó: canva.com

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []