Miben segíthetünk?

Életveszélyessé válhat a parkoló autók utastere a nyári hőségben

Életveszélyessé válhat a parkoló autók utastere a nyári hőségben
2021. június 8.

A mentők, a rendőrség, a katasztrófavédelem és számos szervezet hívja fel a figyelmet évről évre a veszélyre, amit egy felforrósodott autó rejt a hőségben, vagyis, hogy soha, semmilyen körülmények között ne hagyjunk kisgyermeket vagy háziállatot parkoló járműben, mert az utastérben ennek életveszélyes, mi több, tragikus következményei lehetnek. Mindezek dacára nem telik el úgy nyár, hogy a hatóságoknak ne kelljen beavatkozniuk.

Tavaly júniusban az Országos Mentőszolgálat egy igen látványos táblázatot tett közzé, amely tökéletesen szemlélteti, milyen csekély idő kell ahhoz, hogy felforrósodjon az utastér, mindössze öt perc elegendő, hogy több fokkal megemelkedjen a hőmérséklet egy napon hagyott járműben. Az összeállításból kiderül továbbá, hogy 32-34 fokos külső hőmérséklet mellett csupán  fél óra leforgása alatt akár 50 fok is lehet a kocsiban, 40 fok esetében pedig csaknem 70 Celsius-fokkal kell számolni odabent. A táblázatot megtekintheti a csatolt linken.

A rendőrség figyelmeztet: a résnyire leengedett ablak sem megoldás. Mi a teendő, ha egy síró csecsemőt vagy kisgyermeket találunk egy bezárt autóban? – teszik fel a kérdést egy korábbi közleményükben. Mint írják, ilyen esetben késlekedés nélkül értesítsük a rendőrséget a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, illetve a mentőszolgálatot. Ne vesztegessük az időt arra, hogy megkeressük a szülőket, hiszen a test hőmérsékletének nagyon gyors emelkedése hőgutát okozhat. Normális körülmények között a szervezet önmagát izzadással hűti, de extrém melegben ez a képesség még a felnőtt embereknél megszűnik.  

Az állatvédelmi törvény szerint ha egy állatot a felforrósodott kocsiban hagynak, az állatkínzásnak minősül. A megmentése érdekében a jármű ablaka is betörhető, de kizárólag végszükség esetén. Az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek azt javasolják, hogy aki ilyet tapasztal, először próbálja felvenni a kapcsolatot az autó tulajdonosával, illetőleg hívjon rendészt, rendőrt.

A nyár már kétségkívül megérkezett, a kánikulában pedig különösen oda kell figyelniük a közlekedőknek is, a rendőrség minden évben holnapján közli a hőségben történő vezetéssel kapcsolatos tanácsait, miszerint a forróság miatt gyengül a sofőrök koncentrálóképessége, tompul a figyelme, ami egyeseknél fokozott ingerlékenységhez, másoknál azonban egyenesen rosszulléthez vezethet. Azt kérik mindenkitől aki volán mögé ül, hogy a tartós hőségben fokozott figyelemmel, türelemmel és óvatossággal, a szabályokat betartva közlekedjenek, hogy elkerüljék a baleseteket.

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []