Miben segíthetünk?

Részleges külső védelmi terv gyakorlat zajlott a Városházán

Részleges külső védelmi terv gyakorlat zajlott a Városházán
2020. november 24.
Az évente ismétlődő gyakorlat célja, hogy egy esetlegesen bekövetkező váratlan eseményre készítse fel a városvezetést.

Részleges külső védelmi terv gyakorlatot tartottak kedden a Városházán. Ennek az az oka, hogy a Pilisvörösváron működő Liegl & Dachser Szállítmányozási és Logisztikai Kft. úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, mivel a területén veszélyes anyagnak számító szereket is raktároznak. Az évente ismétlődő gyakorlat célja, hogy egy esetlegesen bekövetkező váratlan esemény kezelésére készítse fel a városvezetést.

A november 24-i szimulációs gyakorlat szerint egy dolgozó targoncával nekiment a rámpa falának, megsértve csomagolóeszközöket, amelyekből veszélyes anyag folyt ki. Az ütközés miatt megrongálódott a rámpakapu elektromos kezelője, az így keletkezett szikra pedig begyújtotta a szivárgó anyag gőzét, ami végül raktártüzet okozott – mérgező gázokat juttatva a levegőbe. A kitalált helyzet szerint a szél ekkor keleti irányú, ezért lakosságvédelmi intézkedések bevezetése szükséges, azaz Pilisvörösvár polgármestere életbe lépteti a külső védelmi tervet.

A gyakorlat – a kialakult járványhelyzet és az ezzel kapcsolatos rendelkezések figyelembe vételével – a Városházán, Csordás László tű. alezredes, Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltségének polgári védelmi felügyelőjének vezetésével, az operatív törzs tagjainak részvételével zajlott. Az érintett hatóságok bevonása ebben az évben e-mailben és telefon útján történt meg. A szimuláció célja, hogy gyakoroltassa a szükséges feladatok végrehajtását, mint a szervezés, irányítás, riasztás, tájékoztatás és elzárkóztatás, és ellenőrizze a lakosságvédelmi intézkedések végrehajtását: hogyan zajlana a riasztás és a veszélyhelyzeti tájékoztatás, az óvintézkedések megtétele és a veszély elhárítása utáni teendők kezelése.

A részleges külső védelmi terv gyakorlat megtartása egyébként évente, a teljesé pedig három évenként kötelező. 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []