Miben segíthetünk?

Megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése

Megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése
2024. május 31.

Megkezdődött – az előző évek gyakorlatához hasonlóan – a parlagfüves területek ellenőrzése május közepén. A Pest Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a cél, hogy minél többen elvégezzék a mentesítést, ezáltal hozzájáruljanak ahhoz, hogy ez a veszélyes gyom ne szaporodjon, illetve terjedjen el, tekintettel az allergiás és asztmás betegekre.

Mint írják, „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Amennyiben ennek a földhasználók nem tesznek eleget, következményekkel számolhatnak.

A Kormányhivatal ilyen ügyekben eljáró osztálya első körben – amikor a növény még szálas, leveles állapotban van – felhívja az érintett az ingatlan használójónak a figyelmét arra, hogy tegyen eleget az előírásoknak, ám ha ez elmarad és a parlagfű virágozni kezd, már eljárást indít és úgynevezett közérdekű védekezést rendel el. Az ezzel kapcsolatos költségek az ügyfelet terhelik majd, ezen felül a szabályszegők bírságra számíthatnak. Ennek mértéke belterületen és külterületen is 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Parlagfű felszaporodására a mezőgazdasági és belterületi területeken egyaránt várható: előfordulhat művelés alatt álló és elhanyagolt, felhagyott művetésű szőlőkben, gyümölcsösökben, hétvégi kertekben, zártkerti ingatlanokon, valamint a vonalas létesítmények, nyomvonala mentén.

„Tekintettel arra, hogy a parlagfűmentesítés közös ügyünk, és annak eredménye pedig csak összefogással lehet sikeres, a felelősségteljes, jogszabálykövető magatartás mindannyiunk érdeke” – fűzik hozzá. A témával kapcsolatos további információkért, tudnivalókért olvassa el a Pest Vármegyei Kormányhivatal mellékelt tájékoztatóját.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []