Miben segíthetünk?

Vörös kód - összegyűjtöttük, mire figyeljenek kánikula idején

Vörös kód - összegyűjtöttük, mire figyeljenek kánikula idején
2023. július 10.

"Vörös kódot” rendeltek el a következő napokban várható hőség miatt. Az intézkedés hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig van érvényben. Ez speciális eljárásrendet jelent, vagyis minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

A másodfokú hőségriadó már éjfélkor életbe lépett országszere, hiszen a következő napokban akár a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Mire figyeljünk kánikula idején? Mit tegyünk, mit kerüljünk el? Mit együnk, mit igyunk? Mit viseljünk? Mit tartsunk szem előtt strandoláskor?  Összegyűjtöttük a  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jótanácsait.

  • A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ezt vegyék figyelembe, amikor megtervezik a hetüket.
  • Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!
  • Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, fogyasszunk több vizet.
  • A nagy melegben e 70 Celsius-fok is lehet a napon egy parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyunk a kocsiban. Ha ezt tapasztalják, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot.
  • A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 ilyen eset történt a szabadban, 9 ember megsérülését okozva. Hogy megelőzzük a szabadtéri tüzeket, csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsanak tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.
  • A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a lángokat egyetlen percre se hagyjuk őrizetlenül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
  • A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan, fokozott türelemmel.  

Figyeljünk egymásra!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []