Miben segíthetünk?

A vízfogyasztás visszafogására kér a DMRV

A vízfogyasztás visszafogására kér a DMRV
2023. június 30.

Óvatosságra int a DMRV Zrt. a vízfogyasztással kapcsolatban. Ahogy azt közleményükben írják, a tavalyi év tapasztalatai alapján jelentősen megemelkedik a vízhasználat a következő időszakban, különösen Pest vármegyében. Jelenleg a társaság minden vízellátó rendszere üzemel, emellett minden személyi és technikai eszközük maximális kapacitással működik, hogy folyamatosan biztosítani tudják a vízellátást.

Figyelmeztetnek: egy esetleges száraz, aszályos időszakban, a hőmérséklet emelkedésével a vízfelhasználás ugrásszerűen megnőhet. Mint írják, Pilisvörösváron is megnövekedett a fogyasztás, ami az ellátórendszer fokozott igénybevételével jár. Ez, és/vagy egy esetlegesen előforduló műszaki hiba a rendszerben kritikus üzemállapothoz vezethet, amely miatt lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Hogy elkerüljük a vízhiányt, illetve a vízkorlátozás bevezetését, azt kérik több más település mellett a pilisvörösvárialtól, hogy

  • törekedjenek az ivóvíz tartalékos felhasználásra, például ne ebben az időszakban töltsenek medencét, mossanak autót.
  • csökkentsék a növényzet locsolására szánt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát.
  • Ne használjanak ivóvizet pormentesítésre, utak, járdák locsolására.

Az Önkormányzatokhoz pedig azzal a kéréssel fordultak a locsolással kapcsolatban, hogy minimalizálják a köztéri tűzcsapok használatát.

Mint írják, amennyiben az ivóvízfogyasztás tovább emelkedik, kénytelenek lesznek kezdeményezni a vízkorlátozás elrendelését az érintett településeken „Meggyőződésünk, hogy a fogyasztókkal történő együttműködés eredményeként elkerülhető lesz a további vízkorlátozások bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyon térséget érintő vízhiány” – fogalmazott a DMRV.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []