Miben segíthetünk?

Hangos kerti munka, összejövetelek - ezeket érdemes tudni a zajrendeletről

Hangos kerti munka, összejövetelek -  ezeket érdemes tudni a  zajrendeletről
2023. június 2.

Beköszöntött a nyár, gyakrabban előkerülnek a kerti gépek, és elérkezett a kerti összejövetelek, bulik időszaka is.  Fontos azonban szem előtt tartani az idevonatkozó szabályokat, figyelve ezzel szomszédainkra, a környezetünkben élőkre.

Pilisvörösváron a hatályos zajrendelet – ismertebb nevén a csendrendelet – értelmében a kertekben, kiskertekben kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos tevékenység – mint például a motoros fakivágás, traktorjáratás és fűnyírás –, valamint építési telken, építési- és közterületen, egyéb ingatlanon építési, és zajjal járó ipari, szerelési és egyéb munka engedélyezett:

  • hétköznapokon 6:00 és 19:00 óra között
  • szombaton 7:00. és 17:00 óra között
  • vasárnap, munkaszüneti napon, illetve a munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozó hatályos jogszabályokban meghatározott egyéb pihenőnapokon és ünnepnapokon délelőtt 9:00 és 14:00 óra között.

Az említett időszakokon túl és éjjel azonban tilos. Szintén a szabályokba ütközik, ha valaki belterületi ingatlanon kültéri berendezésekkel, gépekkel, gépesített kéziszerszámokkal végez munkát a fenti időpontokon túl.

Nem megengedett továbbá – mint fogalmaznak – a közösségtől származó zajkeltő tevékenység 22:00 és reggel 8:00 óra között. Ez alól kivételt jelentenek az engedélyezett szabadtéri rendezvények.

A szóban forgó rendelet nem vonatkozik a városi ünnepségek, város által szervezett rendezvények kapcsán használt hangosításra, ezzel együtt pedig a hangosbemondón közvetített információkra, hirdetésekre, a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre, valamint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekhez fűződő tevékenységekre sem. Ide sorolható még a vallási tevékenység végzése és az egészségügyi mentési tevékenység is, valamint a tűzoltással, műszaki mentéssel vagy bűnüldözéssel kapcsolatos feladatok.  

 A zajvédelmi előírásokkal kapcsolatos engedélyeztetések ügyében egyébként a polgármester jár el, vagyis a rendelet hatálya alá tartozó esetekben engedélyezi a hangosító berendezések üzembe helyezését, működtetését, a közterületeken szervezett szabadtéri rendezvények tartását – indokolt esetben pedig az engedély visszavonását is.  A polgármester az előírások betartását közterület-felügyelő útján ellenőrzi.

A részletes szabályokat – beleértve a vonatkozó fogalmi meghatározásokat, a szabadtéri rendezvények engedélyeztetésének folyamatát és kritériumait – megtalálja a mellékelt rendeletben.

 

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []