Miben segíthetünk?

Katasztrófavédelem: Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Katasztrófavédelem: Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!
2022. december 23.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és többféle fényforrást használunk: gyertyát gyújtunk, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, amelyek bár gyönyörűek, tűzveszélyesek lehetnek.

A katasztrófavédelem évről évre bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tart, amelyen az adventi időszak veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az ünnepi időszak kezdetén megtartott eseményen gyakorlatilag azt láthattuk, hogyan válik a lángok martalékává egy átlagos nappali pillanatok alatt. A történet ismerős lehet, sajnálatos módon évről-évre ismétlődik: az őrizetlenül hagyott gyertyalángra lobbantja a körülötte lévő tárgyakat, például a koszorút, asztalt, függönyt, a szobát pedig rövid időn belül teljesen beborítja a tűz.

Tavaly advent időszakában összesen csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon. 

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne helyezzünk éghető tárgyakat.

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát emellett ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs.

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha ezek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert az könnyen lakástűzhöz vezethet.  

Az ünnepi készülődéskor egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül, könnyen súlyos sérülést is okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Figyeljünk oda, legyünk körültekintőek, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és szeretteinket az ünnepi időszakban is!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []