Miben segíthetünk?

Népszámlálás - mi történik, ha nincs meg az internetes kitöltéshez a kód?

Népszámlálás - mi történik, ha nincs meg az internetes kitöltéshez a kód?
2022. október 3.

Az országos népszámlálás október elsején kezdődött Magyarországon. Az összeírásban a részvétel minden állampolgár számára kötelező. A kérdőíveket október 16-ig lehet interneten kitölteni.

A kitöltéshez belépési kód szükséges. Ezt a kódot a KSH küldte el postai úton név nélkül, minden házszámra címzett borítékban.

Mi történik, ha valakinek új kódra van szüksége: 5 eset, amikor belépési kódot igényelni:

1. Ha arra a címre, ahol életvitelszerűen él, nem kapott postai felkérő levelet a népszámlálásról.

2. Ha elvesztette, vagy nem fér hozzá a felkérő leveléhez, amely a belépési kódot tartalmazta.

3. Ha már kitöltötte egy kóddal interneten a kérdőívet, de kimaradt egy vagy több személy, aki életvitelszerűen az adott címen él.

4. Olyan lakásokról, házakról is ki kell tölteni egy rövid kérdőívet, ahol nem lakik senki. Minden címhez, amelyről kérdőívet töltünk ki, külön belépési kódot kell igényelni.

5.Olyan személyek (pl. nagyszülők, rokonok) számára is igényelhet belépési kódot, akikkel nem él egy címen, de segítene nekik a kitöltésben.

Hogyan lehet belépési kódot igényelni?

Új kód igényléséhez központi ügyfélkapus (KAÜ-s) bejelentkezés szükséges, amely lehet ügyfélkapuval, elektronikus személyi igazolvánnyal, telefonos vagy arcképes azonosítással.

Belépési kódra akkor van szükség, ha interneten szeretné kitölteni a népszámlálás kérdőívet. A népszámlálás célja a magyarországi lakások, házak és a bennük élő személyek összeírása. A kérdőívek kitöltése lakcímenként történik. Mindenkiről kérdőívet kell kitölteni, aki a lakcímen életvitelszerűen él, függetlenül attól, hogy hova van hivatalosan bejelentve. Egy háztartásnak egy belépési kódra van szüksége a kitöltéshez. Egy belépési kóddal tudja kitölteni a kérdőívet a lakásról és a benne élő személyekről. Aki bentlakásos intézményben él, (pl. kollégium, idősek otthona, munkásszálló) számlálóbiztosától személyesen fogja megkapni a belépési kódot.

Október 16-át követően számlálóbiztosok keresik majd fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.
Arra biztatunk mindenkit, hogy lehetőség szerint interneten töltse ki a kérdéseket, hiszen ilyen módon sokkal kényelmesebb, rugalmasabb a feladat elvégzése, mintha a kérdezőbiztos érkezését kellene várni.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []