Miben segíthetünk?

Október elsején népszámlálás kezdődik, melyen a részvétel kötelező

Október elsején népszámlálás kezdődik, melyen a részvétel kötelező
2022. szeptember 28.

Népszámlálás kezdődik október elsején Magyarországon, amelyen a részvétel kötelező. A kérdőíveket október 16-ig interneten lehet kitölteni, majd ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.

A népszámlálás egy mindannyiunkat érintő, általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon hajtják végre, kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. Láthatóvá válnak társadalmunk különböző csoportjai, például a fogyatékossággal élők, vagy a nemzetiségi, vallási közösségek is. A népszámlálás során vizsgált témakörök évtizedről évtizedre keveset változnak, az aktuális adatigényeknek megfelelően ugyanakkor megjelennek új kérdések is. Az idei népszámlálási kérdőívén szerepelnek először az internethasználatra, a digitális jártasságra, valamint az energiahatékonyságra vonatkozó kérdések. A válaszadás azért is különösen fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket.

A népszámlálás helyi előkészítéséért és az adatfelvétel végrehajtásáért a települések jegyzői felelnek a KSH szakmai felügyelete és támogatása mellett. A Polgármesteri Hivatalok végzik az országosan csaknem 28 ezer számlálóbiztos kiválasztását. Ők keresik majd föl azokat a háztartásokat, ahol nem töltötték ki online a kérdőívet. Pilisvörösváron 33 fő végzi majd ezt a munkát.

A számlálóbiztosok rendelkeznek egy plasztik kártyával, ezen szerepel a nevük és a hozzá tartozó, egyedi azonosító sorszám is, személyazonosságukat fényképes igazolvánnyal, például a személyi igazolványukkal tudják igazolni.

Fontos tudni, hogy a népszámlálásban való részvétel a 2018. évi CI. törvény alapján kötelező. Aki november 20-ig nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az november 21. és 28. között a település jegyzőjénél teheti ezt meg. Aki addig nem tölti ki a kérdőívet a statisztikai törvény alapján, 200 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújtható.

Fontos alapinformációk:

• A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld szeptember utolsó napjaiban, a levél nem névre szól, csak a lakás címe (házszámig) szerepel a címzésben.

• Minden címen ki kell tölteni egy lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan az adott háztartásban élnek. Kérdőívet kell kitölteni mindenkiről, aki Magyarországon él, valamint azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, illetve a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

• A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolni.

• A népszámlálási kérdőívet önállóan, interneten keresztül október 1. és 16. között lehet kitölteni a nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül, a felkérő levélben szereplő egyedi, 12 jegyű belépési kóddal.

• Azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltik ki interneten a kérdőívet, számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között.

• Akik november 20-ig nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek ennek eleget.

• A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe.

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []