Miben segíthetünk?

A Pilisi Parkerdőnél is elindult a tűzifa program

A Pilisi Parkerdőnél is elindult a tűzifa program
2022. szeptember 19.

A lakossági energiaigények kiszolgálása érdekében tűzifaprogram indult az erdőgazdaságok bevonásával. A kezdeményezést az energiahelyzet megoldása érdekben hirdette meg a kormány, ennek keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységesen maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Pilisvörösváron élők így a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél vásárolhatnak tűzifát.

A tűzifaprogram az Agrárminisztérium 2022. szeptember 18-i bejelentése alapján veszi kezdetét az állami erdészeti társaságoknál.

A program keretében vásárolható tűzifa mennyisége és fajtái

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben vásárlásra is.

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A programban átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott feldolgozatlan hengeres faanyag vásárolható.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

Keménylombos: 30 000 Ft/erdei köbméter

Lágylombos: 19 000 Ft/erdei köbméter

Fenyő: 19 000 Ft/erdei köbméter

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A Tűzifaprogramban történő részvételre jogosultak

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

Egy háztartásra vonatkozóan összesen legfeljebb 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

A Tűzifaprogramban vásárolt tűzifa árának befizetése, a fa átadása a vásárlóknak

A fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése az értékesítési helyeken zajlik. A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át.

A program a kijelölt értékesítési helyeken az igény bejelentésével és a megrendelt tűzifa árának befizetésével veszi kezdetét. A termelések megkezdődtek, a megrendelt tűzifa folyamatosan, az adott erdőgazdaság által a vásárláskor jelzett ütemezésben vehető át. Az időjárásbiztos utakon megközelíthető átvételi pontokról a felhasználási helyre történő szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Az erdészetek kiemelt prioritásként kezelik, és folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére.

Az értékesítési (megrendelési/befizetési) pontok országos listája ezen a linken érhető el.

Tűzifa átvételi pontok országos listája ezen a linken érhető el. 

Forrás: Pilisi Parkjerdő Zrt.

https://parkerdo.hu/

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []