Miben segíthetünk?

Több tíz hektárnyi terület gyulladt a tűzgyújtási tilalom idején Pest megyében

Több tíz hektárnyi terület gyulladt a tűzgyújtási tilalom idején Pest megyében
2022. augusztus 3.

Csak az elmúlt napokban több tíz hektárnyi területen csaptak fel a lángok Pest megyében. Az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívja a figyelmet, hogy továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Mindezek mellett ebben az időszakban a növényi hulladék égetése sem végezhető a külterületeken.

Mint írják, az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása komoly szárazsághoz vezetett, ilyenkor elég néhány másodperc, és máris megtörténik a baj. A veszélyt egyfelől a száraz növényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjednek a lángok. Másrészről kockázatot jelent az emberi gondatlanság is, hiszen a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek, pontosabban az emberi felelőtlenség okozza.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel, több napos, hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

Arra kérik a kirándulókat, közlekedőket, hogy sehol ne dobjanak el cigarettacsikket, használják a hamutartót. Még a legkisebb parázs is elég lehet, hogy egy erdő, gabonatábla a lángok martalékává váljon.

A tűzgyújtási tilalom június 30-án lépett életbe megyénkben, miután az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékmentes időjárása komoly hatással voltak a Budapest környéki erdőkre, a Pilisi Parkerdő ezzel kapcsolatban nemrégiben történelmi szárazságra és fokozott tűzveszélyre figyelmeztetett. A szabadtéri tűzesetek jelentős része idén is erdőtűz volt, amelyeket a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []