Miben segíthetünk?

Üzekedő őzekre figyelmeztetnek a vadászok!

Üzekedő őzekre figyelmeztetnek a vadászok!
2022. július 27.

Legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása július második felétől augusztus közepéig tart. Párzás idején-amelyet a vadászat üzekedésnek hív- ezek az állatok többet mozognak, kergetik egymást, a bakok harcolnak egymással a suták kegyeiért, így sokkal figyelmetlenebbek, idegesebbek, bátrabbak, ami jelentősen növeli a közúti balesetek számát. Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik, és minden régióban találkozhatunk ezzel a vadfajjal.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet tájékoztatása szerint a balesetek jelentős része megelőzhető az alábbi pár tanács betartásával:

·        Ne csak a vadveszély-táblával megjelölt utakon közlekedjenek fokozott figyelemmel.

·        A rosszul belátható utakon, illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsanak.

·        Ha egy őz átszalad előttük, számítsanak arra, hogy egy másik is követi. Lassítsanak, esetleg dudáljanak.

·        Ha elkerülhetetlen, hogy elüssék az állatot, vészfékezzenek, de semmiképpen ne rántsák el a kormányt. Ha átmennek a szembe sávba vagy letérnek az útról, még nagyobb baleset is előfordulhat.

A vadelütés közúti balesetnek számít, tehát ilyen esetben mindenképpen rendőrt kell híni. Az adott területen gazdálkodási vadászatra jogosult szervezetet, vadásztársaságot is értesíteni kell, bár erről általában a rendőrség gondoskodik.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []