Miben segíthetünk?

Bányatavak – csak a kijelölt helyeket használják fürdőzésre

Bányatavak – csak a kijelölt helyeket használják fürdőzésre
2022. július 1.

Évről évre sokan választják a zsúfolt strandok, népszerű, széles közönséget vonzó tavak helyett kikapcsolódásra a bányatavakat. A nyári hőség időszakában különösen fontos felhívni a figyelmet a fürdőzés szabályaira és a veszélyekre, beleértve a szabadvizek biztonságos használatát is, hiszen ez utóbbiak jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál.

Ne feledjék, Pest megye csaknem negyven bányatavából mindössze kilencben engedélyezett a fürdőzés: Dunaharaszti, Dunavarsány, Kiskunlacháza, Pócsmegyer, Áporka, illetve délegyházi tórendszer 2-4-6-os taván. Mindemellett Kiskunlacházán, Dunavarsányban lehetőségük van jetskizni, az Omszki-tó egy részén pedig wakeboardozhatnak. A Duna Pest megyei szakaszán is akadnak kijelölt fürdőhelyek, ezek Dunabogdányban, Gödön, illetve Ráckevén találhatók. Pilisvörösváron nincs olyan tó, ahol fürdőzni lehet. 

A bányatavak medréről tudni kell, hogy kiszámíthatatlanok. Ezek a tavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hirtelen vízhőmérséklet-csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Medrükben előfordulhatnak fémdarabok, munkagép alkatrészek, amelyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Sokan azt gondolják, csak az számít fürdőzésnek, ha nyakig megmártóznak a vízben, esetleg úsznak, ez azonban nem helytálló. A különböző úszóeszközök használata is annak minősül, tehát a vízibiciklizés, a gumimatracon heverészés és az úszódeszkán hasalás. Akik ezeket a tevékenységeket tilosban űzik, szabálysértésért bírsággal sújthatók mindamellett, hogy ezzel a magatartással testi épségüket, egészségüket, sőt az életüket veszélyeztetik.

Még ha tavaink a kánikulában csábítóak is, kérjük, tartsák be a szabályokat a saját biztonságuk érdekében.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []