Pilisvörösvár
Pályázati pénzhez jutott Pilisvörösvár
 Pályázati pénzhez jutott Pilisvörösvár
2020. november 30.
Tizenötmillió forint pályázati pénzhez jutott Pilisvörösvár a zsidó temető felújításához, amely egy, a magyar kulturális örökség szerves részét képező műemlék.

Néhány évvel ezelőtt a kormány határozatot hozott az elhagyott zsidó temetők rekonstrukciójáról. A kabinet ezekre a temetőkre úgy tekint, mint a magyar kulturális örökség szerves részére. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány idén júniusban írta ki a Zsidó temető rekonstrukciós program II. pályázatot, melyben félmilliárd forint értékű támogatást lehetett elnyerni 10 éves kötelezettség mellett a temető folyamatos gondozására, karbantartására.  

Pilisvörösvár képviselőtestülete 2020. június 25-i rendes ülésén –  a jelen lévő tizenegy képviselő egyhangú szavazatával – döntött arról, hogy támogatását adja a Nemzeti Örökségi Alapítvány pályázatához. A kuratóriumi döntésről múlt héten érkezett hír, eszerint 106 település indult, ebből 46 pályázott sikeresen. Az átlagos támogatási összeg 10.6 millió forint volt, a vörösvári pályázatra 15 millió forint értékű támogatást ítéltek meg a kerítés felújítására.

A temető a MAZSIHISZ tulajdonában és kezelésében van. A II. világháború óta a temetőt temetkezésre már nem használják, de a zsidó szokásoknak megfelelő módon fenntartják.

 Az Önkormányzat a MAZSIHISZ-szel kötött temetőgondozási szerződés alapján évente három alkalommal lekaszáltatja a füvet a temetőben. A MAZSÖK a pilisvörösvári, Lőcsei utcai zsidó temető illetve a hozzá tartozó kerítés felújítását a műemléki követelményeknek és a szakmai, jogszabályi előírásoknak megfelelően el fogja végezni. 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []