Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. július 5.
Ismét csokorba szedtük, hogy mi történt városunkban, illetve városunkat érintően a múlt héten, ahogy azt is, milyen események várhatók.

Műszaki bejárást tartottak az épülő tanuszoda területén

Műszaki bejárás zajlott nemrégiben az épülő vörösvári tanuszoda területén a kivitelező Kova-Line Kft. és az építtető BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. részvétel, illetve jelen voltak a Hivatal Műszaki Osztályának kollégái is. Ez volt az első ilyen jellegű bejárás, a szakemberek mindent rendben találtak, a munkafolyamatok megfelelő ütemben haladnak. Jelenleg egyébként az alapozási feladatokat végzik a helyszínen. Ahogy arról beszámoltunk, tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben a döntés, miszerint a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programnak köszönhetően zöld utat kap a pilisvörösvári tanuszoda, vagyis megépülhet a létesítmény, amelyre 2004 óta várnak a helyiek. A pályázatot a fent említett BMSK írta ki, nyertese Kova-Line Kft. lett 821,6 millió forintos ajánlatával.  A munkaterületet februárban adta át dr. Fetter Ádám polgármester az építtető és a kivitelező cég képviselőinek. Az építkezés március elején kezdődött és előreláthatólag 2022 júliusáig tart.

Átadták a Dr. Réthy Zoltán-díjakat Semmelweis nap alkalmából

Átadták a Dr. Réthy Zoltán-díjakat a Pilisvörösvári Szakrendelő udvarán szerdán kora délután. A polgármester Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében az idei évben Dr. Szakmári Mária Magdolna reumatológus szakorvosnak adományozta a díjat, illetve – posztumusz – a szakrendelő egykori kiváló főnővérének, Marosiné Pánczél Ildikónak. A vírushelyzet miatt most vehették át az elismerést a tavalyi díjazottak is, Dr. Kelemen Ilona gyermekorvos és Novákovics Magdolna ápoló, sebészeti asszisztens. Dr. Kóti Tamás igazgató és Fetter Ádám beszédet mondott a helyszínen a Semmelweis nap alkalmából rendezett ünnepségen.  A polgármester megköszönte a pilisvörösvári egészségügyi dolgozók munkáját, valamint, hogy folyamatosan támaszt és segítséget nyújtanak a pácienseknek, emellett beszélt a szakrendelő megújulásáról is. Az igazgató szót ejtett a járványhelyzet időszakáról, hogy az egészségügyi dolgozók megőrizték a hitelességüket. Az ünnepséggel kapcsolatos további részleteket elolvashatja a mellékelt cikkben, ezzel együtt megnézheti helyszínen készített képcsokrot is:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/7-Egeszseg/949-Atadtak-a-Dr-Rethy-Zoltan-dijakat-a-Pilisvorosvari-Szakrendelo-udvaran

Elrajtolt a járdaberuházás

Elrajtolt a járdafelújítási beruházás múlt csütörtökön Pilisvörösváron. Június 25-én megtörtént a szerződéskötés a közbeszerzést elnyert kivitelezővel, a Stone Dekor Kft-vel, és július elsején megkezdődtek a munkálatok: első körben a Csobánkai utca temető parkoló előtti szakaszán, aminek eredményeként jobb minőségű – vagyis új burkolattal ellátott – és kiszélesített járdát használhatnak majd a gyalogosok. A beruházásról érdemes tudni, hogy az önkormányzat 100 százalékban saját forrásból finanszírozza, és összesen a 121 millió forintba kerül. Összesen hat utcában újulnak meg vagy épülnek járdák 2022 januárjáig. A járdák térkő burkolattal készülnek, hasonlóan a korábban megépült belterületi járdaszakaszokhoz. Ehhez az út mellett terepmozgatásra is szükség lesz, ezért a Hivatal azt javasolja, hogy aki az út melletti közterületre egynyári növényeket vagy kisebb cserjéket ültetett, még a kivitelezés előtt telepítse át azokat. A lakók minden fontos tudnivalóról értesülnek. A munkaterületet átadása szerdán zajlott, a helyszínen fotók készültek:

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/2984967021761708

A köztisztviselőket, kormánytisztviselőket is köszönthettük július elsején

A magyar egészségügy napja mellett július 1. a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja is. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarországon a fenti dátum legyen ünnepnap. 1997-ben tartották meg első alkalommal, ekkor még a köztisztviselők napja név alatt. 2001-ben munkaszüneti nappá nyilvánították. 2011. június 20-án az Országgyűlés úgy határozott, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen, így ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja lett. 2016-ig július elseje munkaszüneti nap volt a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a közhivatalokban dolgozó fizikai alkalmazottak számára.

Simon Zoltán a Templom téri iskola új vezetője

Simon Zoltán vezeti a jövőben a Templom Téri Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolát. Az oktatásért felelős államtitkár támogatta a pedagógus pályázatát, vagyis, hogy magasabb vezetői feladatokat lásson el a jövőben. Az új igazgató az elkövetkezendő 5 évben - 2021.08.16-tól 2026.08.15-ig – áll majd az intézmény élén, közölte Rigó Katalin, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója. Gratulálunk a kinevezéshez, jó munkát kívánunk, ezzel együtt köszönjük Koppányné Dienes Mariann eddigi munkáját.

Két új urnafalat kap a pilisvörösvári temető

Az Önkormányzat megrendelésére a Varázskő Kft. két új urnafalat állított a meglévők mellé a pilisvörösvári temetőben. Az alapozó munkák már az elmúlt hetekben elkészültek, múlt héten pedig megkezdődött az építés a helyszínen.

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot

A belügyminiszter a Hivatalos Értesítőben tette közzé múlt hét csütörtökön, hogy kezdetét vette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszak. Ennek fényében pedig életbe léptek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok – írta közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A vonatkozó törvényi szabályozás szerint a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük tartósan vízhiányos időszakban az öntözéshez halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez felhasznált víz után. A tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napra vízkészletjárulék-kedvezmény jár, az ágazati szabályok szerint a vízkészletjárulék összegét 20 százalékkal kell csökkenteni. A kedvezmények érvényesítésére a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulék-adatszolgáltatásban szükséges feltüntetni. A kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot mellékelni kell a vízkészletjárulék-adatszolgáltatáshoz. A további részleteket megtalálja a mellékelt linken:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/23-Felhivasok-tajekoztatok/955-Kihirdette-a-belugyminiszter-a-tartosan-vizhianyos-idoszakot

Vége a 22 eurós áfamentességnek

Megszűnt július elsejével az Európai Unióban az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni e termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A NAV ezért új, webes felületen teszi lehetővé a vám-árunyilatkozatok online benyújtását.  A megrendelt küldemények legnagyobb része várhatóan nagy e-kereskedelmi platformokról érkezik majd, amelyek bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe (Import One Stop Shop). Ez esetben jelentősen egyszerűsödik a vámadminisztráció, hiszen az IOSS-rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan megfizetik azt a vámhatóságnak.  Ha valaki olyan webshopból vásárol, ami nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak egy különleges szabályozás révén (SA – Special Arrangement) lehetőségük nyílik arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért külön díjat is felszámíthat. Ha a vevő úgy dönt, hogy maga szeretné a vámkezelést intézni, ezt is meg tudja tenni. Minden további fontos tudnivalót ezzel kapcsolatban elolvashat az alábbi linkre kattintva:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/16-NAV-kozlemenyek/954-Megszunt-a-22-euros-afamentesseg

Önkormányzati gyermektábor zajlott Ligeten

Múlt héten hétfőtől péntekig Ligeten, a Wippelhauser István által alapított Rosenhof WIPI lovardában táboroztak városunk rászoruló gyermekei. Foglalkozások színesítették a hetet, amelynek alapját a „Hogyan lett lovuk az indiánoknak” című mese adta. A gyerekekhez minden nap érkeztek látogatók. A táborozókhoz minden nap érkeztek látogatók különféle meglepetésekkel. A kézműves és lovastábort Pilisvörösvár Város Önkormányzata, a Napos Oldal Szociális Központ és a Művészetek Háza közösen szervezte. Munkatársaik mellett önkéntes pedagógusok is segítik a gyerekek vakációzását. 

Gyerekeknek hirdetett rajzpályázatot a Művészetek Háza

Rajzpályázatot hirdetett a Művészetek Háza 6-14 éves gyermekeknek. A környezetvédelem, zero waste, hulladékcsökkentés témájában várnak alkotásokat 2021. július 31-ig. A rajzokat a Vörösvári Napokon kiállítják, és a legjobban sikerült művek alkotóit pedig megjutalmazzák. Bővebben információt itt találnak:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/20-Kozosseg/957-Muanyagmentes-julius-felhivas-rajzpalyazatra

Megszűnt a járványügyi korlátozások jelentős része

Újabb lazításokat jelentettek be pénteken a járványügyi szabályokkal kapcsolatban, miután a beoltottak száma átlépte az 5,5 milliót. A korlátozások jelentős része ezzel megszűnt, vagyis szombat óta nem kötelező a maszkviselés, kivéve a kivételt a szociális intézményekben és a kórházakban, védettségi igazolvány nélkül lehet belépni a vendéglátó üzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre. Mindemellett az üzletekre vonatkozó korlátozások is hatályukat vesztették. Családi eseményeken és magánrendezvényeken az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedett. A sportrendezvényeket, a zenés-táncos rendezvényeket és a zárt térben tartott, vagy az 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. Bővebb tájékoztatás itt érhető el:

https://kormany.hu/hirek/55-millio-beoltott-utan-megszunik-a-kotelezo-maszkviseles-es-ujabb-korlatozasok-kerulnek-feloldasra

Szülinapi Platz Piacnak örülhetünk vasárnap

A nyár második Platz Piacának örülhetünk vasárnap, azaz július 11-én a tavaknál. Különleges alkalom lesz a mostani, ugyanis első születésnapját ünnepli az esemény. A „kapukat” most is 9 órakor nyitják. Az elérhető termelők, szolgáltatók folyamatosan bővülő listáját megtekintheti az alábbi linken:

https://www.facebook.com/events/770029750355241/?ref=newsfeed

Egészségnapok színesítik az augusztust Pilisvörösváron

Kétnapos ingyenes egészségnapon vehetnek részt a pilisvörösváriak az augusztus 21-én és 22-én. A rendezvény Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Pilisvörösvári Praxisközösség összefogásával megvalósul meg. Mint az múlt hét csütörtökön kiderült: a páciensek előzetesen a háziorvosuknál tudnak regisztrálni, hogy részt vehessenek a szűrőkamionon zajló vizsgálatokon, amelyeknek köszönhetően átfogó képet kaphatnak egészségügyi állapotukról. A jármű a Városháza előtt, a Fő téren fogadja majd a jelentkezőket. Az egészségnapokkal kapcsolatos további részletekről augusztus elején számolunk be, de annyit már most lehet tudni, hogy a kamion előtti sátras területen is programokkal készülnek a szervezők.

Hivatalos: nyert Pilisvörösvár a járdapályázaton

Megjelent a hivatalos döntés a kormany.hu oldalán, miszerint Pilisvörösvár nyert a „belterületi utak, járdák felújítása” elnevezésű pályázaton. Az ott közzétett adatok szerint az összeg, amelyet végül az Önkormányzat három járdaszakasz felújítására, illetve vízelvezetésre fordíthat összesen 38 millió 863 ezer 847 forint. A fejlesztés az Iskola utcában, a Templom téren és a Bányató utcában zajlik majd várhatóan jövő év tavaszán. A nyertesek listáját, illetve az elnyert összegeket megtekintheti az alábbi linken:

https://cdn.kormany.hu/uploads/document/6/67/670/67052a31095f7b40e0181864fc6ac6394126eb52.pdf 

Pilisvörösvárra szervez közös véradást a Vöröskereszt és a KORE

Városunkban szervez önkéntes véradást a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és az ország legnagyobb szülői szervezete, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE). Az esemény időpontja, helyszíne: 2021. július 13.  13:00 – 19:00 (kedd),  Művészetek Háza ( Pilisvörösvár, Fő utca 127.) Az esemény oldalát megtalálja a csatolt linken.  Világszerte 13 millió baba jön koraszülöttként a világra évente, Magyarországon 8 ezren érkeznek idő előtt, vagyis minden tizedik gyermek. Közülük sokan szenvednek vérszegénységben az első hónapokban. Ennek egyik terápiáját a transzfúzió jelentheti, vagyis a vérátömlesztés, amikor friss, egészséges vörösvértesteket juttatnak a baba szervezetébe az egyik vénáján keresztül. Sokan nem tudják, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét. A két szervezet most arra szeretné közös erővel felhívni a figyelmet, mennyire fontos, hogy a koraszülött gyermekek számára elérhetőek legyenek azok lehetőségek, amelyek az egészséges növekedés és érés folyamatában segítik őket. Aki teheti, legalább évente egyszer adjon vért, hiszen a vér semmi mással, csak véradással pótolható.

https://www.facebook.com/events/988684078651172?ref=newsfeed

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []