ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

6. oldal Környezet-Természet

Jótékonysági hulladékgyűjtés

Papír-, alumíniumdoboz- és műanyagkupak-gyűjtési akciót hirdetett a Gradus Óvoda. A hulladékgyűjtés bevételével a Grádus Óvodába járó gyermekek minőségi programjait (bábszínház, koncertek), környezetük javítását, eszközeik fejlesztését kívánják támogatni.
Nagyításhoz kattintson a képre!

Szelektívhulladék-gyűjtő sziget a bányatavaknál: nem ez a legjobb példa a környezettudatos magatartásra

Aki szeretné támogatni az akciót, 2008. október 7-én (kedd) 16 óráig juttathatja el az általa gyűjtött anyagokat a Grádus Óvodába.

A szervezők várjuk az újságpapírokat, régi tankönyveket, kartondobozokat, katalógusokat, műanyagkupakokat és aludobozokat (fém sörös, ill. üdítős).

Cím: 2085 Pilisvörösvár, Hősök tere 3.

Telefon: 06-26-330-004,
graduszovi@freestart.hu

További információk:

Leadás időpontja: 2008. október 7-én 6-16 óráig

Aludoboz: sör, energiaitalok, üdítők aludobozban. Nem tartozik ide a konzerves do-boz, fémkupakok (átvételi ár kb.: 150 Ft/kg)

Műanyag kupak: műanyag üdítős üvegek kupakjai, és egyéb háztartási kupakok az alábbi megjelöléssel: HDPE, PP, 2 vagy 5 számfelirattal.

A legjobb azonosítás erre vonatkozóan: csak a kupak belsejében lévő HDPE, vagy a PP feliratú, ill. a 2 vagy 5 számfelirattal ellátott kupakok a megfelelőek (átvételi ár kb.: 45 Ft/kg).

Papír: újság, telefon könyv, karton. (Az átvételi ár a mindenkori piaci ártól függően változik. Sajnos a hasznosítói papírár már hónapok óta alacsony, ezért az aktuális átvételi ár: 9 Ft/kg.)

Nem szükséges szétválogatni, egybe mehet a karton a színes, ill. ff papír.

20 t feletti átadásnál a papír 10 Ft/kg az átvételi áron számolják.

Fizetés: Néhány nap, max. 1 hét alatt fizetnek, a pénzt közvetlen az intézmény kaphatja meg.

őszi séták szülőföldünk környékén

A természet szépségei iránt a mindenkor költői fogékonyak voltak. Goethe még a mikrovilág területén is végzett vizsgálódásokat, miként Gárdonyi Géza, vagy Berzsenyi Dániel. Petőfi vagy Áprily Lajos költeményei tanúsítják az évszakok változásait, a maguk szépségében tudták ábrázolni.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Énekes és léprigó

Szeptember fordulópont hazánkban a természet életében. Nemcsak a nappalok rövidülnek; eltűnnek a korai vonulók. A sárgarigó, amely nem a rigók, hanem a paradicsommadarak rokona, a gyurgyalagok, amelyek csapatai előtte két hónapon át a vörösvári temető felett gyönyörködtettek röpülésükkel és érdekes hangjukkal minden természetbarátot. Helyettük gyönyörködhetünk a csapatokban gyülekező tengelicékben, kenderikékben, sőt október elején már megjelennek az északról érkező csízcsapatok is. Halk „nyávogó” hangjuk jól felismerhető. Innen is kapták „hangutánzó” nevüket. Másik nevük „cejzel-cejzli”, már halk csicsergésüket utánozza. Előszeretettel keresik fel a cikória-katáng növényeket. (Madarászok csízkletninek nevezik e szép kékvirágú növényt. Ültetvényben, pótkávénak termesztik, amit megvastagodott gyökeréből állítanak elő).

Októberben hazai feketerigóink kisebb része elvonul. A XIX. században az addig kizárólag „erdőlakó” feketerigók télire délre költöztek. Ma már megfigyelhetjük – hála az erős villanyvilágításnak – télen is halkan énekelnek egyes példányok. Öreg madarászok így mondják: lejzigen, zingölnek. Októberben már megfigyelhetjük a léprigók 8-12 példányból álló csapatait, a sárga és a fehér fagyöngy terjesztőit. A hónap végétől a Kárpátok felől megérkeznek a fenyőrigók. Igen nagy csapataik tavaszig járják a galagonyás-borókás „bogyótermőket”. Igen kedvelik a celtisz termését is. Bogyófogyasztásuk szomjassá teszi őket. Így a gyűrűzésük kis mesterséges tócsáknál történik. Hangjuk messzire hallatszó sasa-sa-sa-sakk. (A léprigó „prr” hangot hallat).

Dr. Bókai Bátor
(Folytatjuk)

Pilisvörösvár Város Polgárainak

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!

Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy városunkban a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteken kiábrándító állapotok uralkodnak a konténerek mellé zsákokban vagy a nélkül elhelyezett lom és szemét miatt. Az Önkormányzat és a szolgáltató már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a probléma megoldására: az illegálisan elhelyezett zsákokat és lomot, ha késve is, de rendszeresen elszállítjuk, s keressük a további lehetőségeket is a tiszta, rendezett állapot elérése érdekében.

Ennek kapcsán ezúton is felhívom szíves figyelmét arra, hogy a Saubermacher-Bicske Kft. a Pilisvörösvár, Fácán u. 1. szám alatti telephelyén (volt szeméttelep) minden pilisvörösvári állandó lakostól évente 0,5 m3 hulladékot térítésmentesen átvesz „alkalmankénti többlethulladék” címen.

Kérem, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, s a háztartásában az éves lomtalanítások közötti időben esetlegesen keletkező hulladékot ne a szelektív konténerek mellé vigye, hanem a volt szeméttelepre. (A háztól elszállított hulladékdíj befizetését igazoló csekkszelvényt ilyenkor be kell mutatni a telephelyen. Aki rendelkezik szemétszállítási szerződéssel, és fizeti is a szemétdíjat, annak ez nem lehet probléma.)

Egyúttal tájékoztatom arról is, hogy 14 szelektív hulladék-gyűjtősziget kizárólag a szelektíven gyűjtött műanyag, üveg és papír elhelyezésére szolgál. A gyűjtőszigeteken a konténerek mellé szemetet vagy lomot elhelyezni szigorúan tilos! Aki a tilalom ellenére a szelektív szigetek mellé helyezi el a szemetet, az a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Kormányrendelet értelmében 50.000 forintig terjedő hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

Kérem, személyes példájával, fegyelmezett állampolgári magatartásával és a jelen információk továbbadásával segítse a tisztább és szebb városért tett erőfeszítéseinket!

Gromon István
polgármester

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE